Zo houd je je zakelijke energiekosten laag

De laatste maanden is er veel in het nieuws te lezen en te zien over de stijgende kosten omtrent zakelijke energie. Er is een aantal oorzaken aan te wijzen waarom we tegenwoordig meer moeten betalen voor onze energie. Zo wordt er in Groningen weinig tot geen energie meer geproduceerd door het stijgend aantal bevingen en is de prijs hoger gaan liggen door de inval van Rusland in Oekraïne. Ook is er sinds het begin van de coronacrisis meer vraag naar energie en gas, waardoor de prijzen als een malle zijn gaan stijgen. Als ondernemer zit je daar natuurlijk niet op te wachten. Daarom hebben we in dit artikel enkele tips verzameld waarmee je je zakelijke energiekosten laag houdt.

Lage energiekosten door aanschaffen zonnepanelen

Een van de stappen die je bijvoorbeeld kunt nemen, is zonnepanelen aanschaffen. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, aangezien zonnepanelen zeker niet goedkoop zijn. Het aanschaffen van een dergelijke toepassing wordt niet voor niets een investering genoemd, wat betekent dat je de kosten ervan binnen een aanzienlijke tijd terug kunt verdienen. Gemiddeld is een investering in zonnepanelen er binnen acht tot tien jaar uit, terwijl je daarna nog tien tot vijftien jaar gebruik kunt maken van die zonnepanelen. Daarmee wek je gratis zonne-energie op; zonnestralen kosten immers niks. Uiteindelijk ben je dus veel goedkoper uit! Natuurlijk is het wel zo dat je wel eerst een budget moet hebben om überhaupt zonnepanelen aan te kunnen schaffen. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om een lening af te sluiten. Wat je ook kunt doen, is zonnepanelen leasen in plaats van kopen. Daarmee ben je geen eigenaar van de panelen, maar profiteer je wel van de voordelen van groene stroom.

Begin met energie vergelijken en houd dat vol

Is de investering in zonnepanelen voor nu een te grote stap? Geen zorgen, want er zijn nog andere manieren om geld te besparen op je zakelijke energie. Wist je bijvoorbeeld dat je bij ieder energiecontract moet blijven energie vergelijken? Het maakt niet uit of je een contract voor energie zakelijk zzp hebt of wanneer je grootzakelijke energie afgesloten hebt; in alle gevallen loont het om te beginnen met energie vergelijken. Dat doe je wanneer het einde van het contract in zicht komt en wanneer je opzegtermijn in is gegaan. Nu vraag je je misschien af waarom je dat moet doen. Heel simpel: om op die manier altijd te kunnen profiteren van het meest voordelige energietarief van dat moment. Zakelijke energieleveranciers willen namelijk altijd klanten scoren. Dat doen ze met aantrekkelijke kortingen en/of cadeaus. Daarmee ben jij gegarandeerd goedkoper uit dan wanneer je bij een energiebedrijf blijft hangen. Wat je dus ook doet: maak die overstap. Je gaat jezelf dankbaar zijn!

Maak gebruik van een zakelijke energievergelijker

Veel ondernemers weten niet goed waar ze zo snel een nieuw energiecontract kunnen scoren. Onze tip? Gebruik een zogeheten zakelijke energievergelijker waarmee je binnen no time weet welke energiedeals bij jouw verbruik passen. Een energievergelijker is een handige tool die voor jou op zoek gaat naar de beste match. Vul je jaarlijkse energieverbruik in en eventueel extra wensen zoals de wens voor groene stroom of een flexibel energietarief en je weet binnen een paar seconden welke aanbiedingen er op dat moment voor jouw bedrijf zijn. Let wel goed op de timing; je moet namelijk precies op het juiste moment overstappen. Ieder energiecontract heeft een opzegtermijn én een einddatum. Het is belangrijk om daartussen over te stappen, dus wanneer je opzegtermijn in is gegaan en wanneer je einddatum nog niet verstreken is. Doe je dat niet dan scoor je óf een opzegboete óf een energiecontract met hoge verlengingstarieven. Geloof ons: dat wil je allebei niet, want op beide manieren ben je onnodig extra geld kwijt.