Nog pallets nodig?

Bij transport en opslag van goederen zijn pallets allerbelangrijkst om te hebben. Alle goederen worden hierop opgestapeld, om zo in één keer vervoerd te kunnen worden. Er zijn veel verschillende soorten pallets verkrijgbaar op de markt. Dus wil je nog pallets kopen? Dan is het zeker handig om de voor- en nadelen van de verschillende pallets te kennen. Welke is het handigst voor jouw doeleinden?

Milieuvriendelijk en makkelijk te herstellen

Houten pallets worden het meest gezien in de transport. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat deze relatief goedkoop zijn, veel gewicht kunnen dragen en ook nog eens milieuvriendelijk zijn. De pallets zijn beter voor het milieu omdat deze eenvoudig gerecycled kunnen worden, in tegenstelling tot andere soorten pallets.  Naast deze voordelen zijn houten pallets makkelijk te herstellen. Dit komt omdat elke plank los kan komen en individueel hersteld kan worden. Is de palet dus wat stuk? Dan kan het hersteld worden zonder dat er een volledige nieuwe pallet gekocht hoeft te worden. Een nadeel van de pallets is dat levende organismen in hout kunnen gaan zitten. In andere woorden, deze kunnen besmet raken. Daarnaast zijn houten pallets niet erg bestendig tegen regen of vuur. Deze zijn dus minder handig te gebruiken voor het vervoeren en opslaan van vochtige goederen.

Licht en natuurbestendig

Kunststof pallets worden na houten pallets het meest gezien in de transport. Deze zijn erg licht, maar kunnen nog wel veel gewicht aan. Handig aan kunststof pallets is dat deze natuurbestendig zijn. Vocht maakt dus voor de palet niet uit. Kunststof pallets kunnen een langere tijd buiten blijven staan, zonder dat er problemen ontstaan met contaminatie. Een nadeel van kunststof pallets is dat deze niet individueel gerepareerd kunnen worden. Wanneer een kunststof pallet gebroken is, dan is deze eigenlijk niet meer bruikbaar. Daarnaast zijn kunststof pallets wat duurder dan houten pallets, maar het kan ook gezien worden als een investering. Kunststof pallets gaan namelijk langer mee.

Makkelijk hanteerbaar en goed te stapelen

Een soort pallet die iets minder bekend zijn, zijn de houtvezel pallets. Houtvezel pallets worden gemaakt van gerecycled hout. Deze worden versnipperd en gecombineerd met lijm, om zo de pallets te creëren. Extra duurzaam, dus! Voordelen van houtvezel pallets zijn dat deze een stuk lichter zijn dan houten pallets en makkelijker te stapelen zijn. Als er niets opstaat, kunnen de pallets zo opgestapeld worden dat er 70% meer plek ontstaat! De nadelen van houtvezel pallets zijn hetzelfde als die van houten pallets. Ze kunnen niet goed tegen vocht en natuurlijke omstandigheden. Daarnaast werken de pallets net zoals kunststof pallets als het gaat om reparatiemogelijkheden. Het is niet mogelijk om de planken los te repareren.

Dus, heb je nog pallets nodig? Dan weet je nu welke er te gebruiken zijn!