Meer weten over spaanplaat

Spaanplaat, is een geperst composiet houtmateriaal gemaakt van houtstroken en een synthetische vernis of bindmiddel, die vervolgens wordt geperst. Het kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen bij de vervaardiging van meubels en bouwprojecten, hoewel het meest bekende gebruik is bij het maken van vloeren, muren en wanden, kan je er nog veel meer mee doen. Als zodanig is het een goedkope, maar effectieve manier om items te maken zoals kasten, constructies, verdiepingsvloeren of tijdelijke objecten. Vanwege zijn lichtgewicht en sterke karakter, wordt het vaak gebruikt en van klein tot groot toegepast. Het materiaal heeft harde toplaag waardoor het goed bestand is tegen deuken en krassen, waardoor het ook een goede keuze is voor veel toepassingen waar duurzaamheid een factor is.

Goedkoop en handig

Vanwege zijn lichtgewicht eigenschappen wordt spaanplaat vaak gebruikt als een goedkope vervanging voor multiplex bij de vervaardiging van vloeren en muren. Bij het kopen van spaanplaat kies je het formaat en de dikte. Dit is belangrijk want je wilt de juist stevigheid. Je moet er rekening mee houden dat de overspanning bepaald hoe dik je platen zullen zijn, vooral in vergelijking met massief hout. Daarom dien je er bij het kopen op te letten dat het eindproduct niet te dun is, aangezien dit zou kunnen leiden tot kromtrekken of zelfs breuken. Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van spaanplaat bij de productie van vloeren waarop gelopen wordt en waar dus meer gewicht op kan komen. Denk daarbij ook aan de verwerking om in grote stukken te werken en niet met dunne repen over te blijven.

Spaanplaat is populair

In de afgelopen decennia is spaanplaat aanzienlijk in populariteit gegroeid voor zowel professioneel als hobby gebruik, en terecht. Omdat spaanplaat goedkoop en gebruiksvriendelijk is, is het een ideale keuze voor het maken van alles, ook voor de niet-professionele bouwer. Het materiaal is verkrijgbaar in een reeks verschillende formaten en uitvoeringen, waardoor creatieve consumenten alles kunnen creëren. Het is goed overschilderbaar en je kan het snel verwerken.

Glad oppervlak

Indien spaanplaat wordt gebruikt voor meubels is meestal een standaard spaanplaat dikte van 12 of 18 mm geschikt, al kan men desgewenst op een hogere dikte uitkomen. Een glad oppervlak is ook belangrijk bij het werken met spaanplaat. Zoals bij de meeste andere oppervlakken, kunnen spaanplaat-oppervlakken worden geschuurd met fijn schuurpapier. Als je niet de juiste korrel gebruikt, kunnen er kleine krasjes over het oppervlak van de spaanplaat worden verspreid. Dit zie je terug na verven. Werk dus voor het aanbrengen van verf alles goed af. Als er moet worden gezaagd, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de zaag nieuw en scherp is, dit om splinterige randen te voorkomen.