Doe het zelf: leg een zwemvijver aan met EPDM vijverfolie

Wil je meer weten over het aanleggen van een zwemvijver, de perfecte combinatie tussen natuurschoon en zwemplezier? Lees dan deze blog over een zwemvijver in jouw tuin.

Het aanleggen van een zwemvijver

Dakdekkers gebruiken epdm op maat om daken mee te renoveren of te repareren. Om de EPDM te verlijmen gebruiken ze epdm contactlijm. EPDM heeft echter ook nog andere toepassingen. Je kunt EPDM onder andere gebruiken om een zwemvijver in jouw tuin aan te leggen. Een zwemvijver is een vijver met een zwemgedeelte dat niet nadrukkelijk aanwezig is. Waarom is een zwemvijver voor veel mensen een ideale oplossing? Een zwemvijver biedt natuurlijke schoonheid en zwemgemak. Het is een fraaie combinatie van het zwemplezier van een zwembad en de natuurlijke uitstraling van een vijver.

De twee gedeelten van een zwemvijver

Een zwemvijver bestaat uit een gedeelte waarin het water wordt gefilterd en een zwemgedeelte. In het filtergedeelte bevinden zich een mechanisch filter en vijverplanten. Die vijverplanten bevorderen de biologische reiniging van het water. Het water in het zwemgedeelte wordt gereinigd door het water eerst door het mechanische filter te pompen en vervolgens door het biologische filtergedeelte te pompen. Er ontstaat een biologische kringloop door een juiste afstemming van de doorstroomsnelheid van het water, de juiste maten van het filtergedeelte en de juiste maten van het zwemgedeelte. Dankzij die biologische kringloop blijft het water in de zwemgedeelte van de vijver helder.

De vele voordelen van een zwemvijver

Een zwemvijver is niet alleen de perfecte combinatie tussen natuurschoon en zwemplezier. De vormgeving van de zwemvijver kan geheel worden aangepast aan jouw wensen en smaak. Bovendien kan deze vijver, die door zijn biologische filtering vriendelijk is voor mens en natuur, perfect worden geïntegreerd in jouw tuin. In vergelijking met een zwembad is de ecologische footprint van een zwemvijver klein. Ook zijn de kosten niet groot en is het onderhoud simpel.

Gebruik de juiste folie

Leg je een zwemvijver aan? Zorg dan dat je de juiste folie gebruikt. Gebruik geen EPDM die gebruikt wordt om daken te repareren of te renoveren. Die dakfolies zijn immers vaak toxisch voor het dieren- en plantenleven in een zwemvijver. De talk op dakfolie bevat vaak de giftige stof zink. Bovendien bevat dakfolie meestal ook andere giftige stoffen. Die giftige stoffen moeten voorkomen dat het dak in brand vliegt. Gebruik daarom voor het aanleggen van een zwemvijver geen EPDM dakfolie, maar EPDM vijverfolie. Deze folie wordt gemaakt van de zuiverste grondstoffen. Bovendien zijn er aan deze folie geen schadelijke brandwerende stoffen toegevoegd. Waarom kent EPDM vijverfolie een groot succes? Omdat deze vijverfolie, zelfs bij zeer lage temperaturen, een hoge elasticiteit heeft. Je kunt dus ook tijdens een vriesperiode zonder problemen een zwemvijver in jouw tuin aanleggen met EPDM vijverfolie.